Verkkokurssin avulla kohti organisaation tavoitteita

Kilpirauhasliitto on ottanut merkittävän askeleen ja on päättänyt edistää organisaation tavoitteita julkaisemalla maksuttoman verkkokurssin sote-alan ammattilaisille ja alan opiskelijoille. Verkkokurssi vastaa kentällä työskentelevien ammattilaisten tarpeeseen ja tukee organisaatiota tiedon jakamisessa.

Kilpirauhas- ja lisäkilpirauhassairaudet: tietokurssi tarjoaa kattavaa tietoa kilpirauhas- ja lisäkilpirauhassairauksista, niiden hoitokeinoista ja potilaan kohtaamisesta. Verkkokurssin avulla voi perehtyä kilpirauhasen ja lisäkilpirauhasten sairauksiin ja niiden hoitokeinoihin sekä saada ymmärrystä näiden sairauksien sairastamisesta.

Kilpirauhasliitto valitsi Skholen yhteistyökumppanikseen, koska Skholen alusta vastasi parhaiten liiton tarpeisiin kohderyhmän tavoittamiseksi. Skhole on tehnyt yhteistyötä erilaisten potilasjärjestöjen kanssa ja alustalla on laaja käyttäjäkunta, joka koostuu juuri oikeasta kohderyhmästä – sosiaali- ja terveysalan ammattilaisista.

Klikkaa tästä kurssiin!

Yleinen, mutta heikosti tunnettu sairaus - kurssi syntyi tarpeen kautta

Kilpirauhasliiton Opet ja opit -hankkeen viestintäkoordinaattori Leena Rechardt kertoo, kuinka kurssin suunnittelu sai alkunsa käytännön tarpeesta tarjota sote-alan ammattilaisille koulutuskokonaisuus aiheesta, sillä aiemmin vastaavaa ei ole ollut saatavilla. Vuonna 2022 tehdyssä tutkimuksessa, jossa selvitettiin kilpirauhasen vajaatoiminnan hoidon laatua, ilmeni selvä tarve tällaiselle kurssille. Liitto on saanut myös suoria yhteydenottoja oppilaitoksilta ja opettajilta, jotka ovat kysyneet opetusmateriaalia aiheesta.

Kilpirauhaseen liittyvät sairaudet ovat erittäin yleisiä Suomessa; jopa yli 340 000 suomalaista sairastaa kilpirauhasen vajaatoimintaa. Tämä edustaa merkittävää osaa väestöstä. Oireet voivat olla hyvin moninaisia ja sairauksien yleisyyteen nähden ne ovat kuitenkin huonosti tunnettuja.

”Kilpirauhashormonit vaikuttavat lähes kaikissa kehon kudoksissa, minkä vuoksi kilpirauhashormonivaje tai -ylimäärä voi johtaa hyvin moninaisiin ja laaja-alaisiin oireisiin. Diagnoosi voi olla haasteellinen sairauksien laajan oirekirjon vuoksi. Lisäksi oireiden vaikeusaste vaihtelee. Vastaavia oireita voi ilmetä useiden muidenkin sairauksien tai puutostilojen yhteydessä. Moni potilas on kärsinyt vuosia erilaisista oireista ja laajojakin tutkimuksia on saatettu tehdä, ennen kuin on lopulta hoksattu selvittää verikokeilla myös kilpirauhasen toiminta. Tämänkin vuoksi toivomme, että terveydenhuollon ammattilaisilla olisi hyvä tietous ja ymmärrys näistä sairauksista. Kurssin tavoitteena on vastata tähän tarpeeseen ja tarjota luotettavaa tietoa kentällä työskenteleville ja tuleville ammattilaisille”, Leena summaa tarvetta.

Valmis käyttäjäkunta mahdollistaa kohderyhmän nopean tavoittamisen

“Valitsimme Skholen kurssikumppaniksi, koska palvelu vastasi parhaiten meidän tarpeisiimme. Skholella on aiempaa kokemusta yhteistyöstä erilaisten potilasjärjestöjen kanssa ja suora kontaktipinta terveydenhuollon ammattilaisiin. Skhole on tunnettu ammattilaisten keskuudessa ja siellä on valmiina oikea käyttäjäkunta, joka koostuu sote-alan ammattilaisista, jotka ovat kurssin kohderyhmää.

Uuden alustan käyttöönotto on aina välillä haastavaa, mutta olemme saaneet tarvittaessa apua, joten kokemuksemme on ollut positiivinen ottaen huomioon, että emme ole aiemmin julkaisseet yhtään verkkokurssia. Tämä on ollut ensimmäinen kokeilu ja ensimmäinen kurssi, jonka olemme tehneet.

Skholen päässä kontaktihenkilönä on toiminut Lauri Selenius ja yhteydenpito hänen kanssaan on sujunut erinomaisesti. Olemme saaneet käytännön apua ja tukea aina tarvittaessa. Kokonaisuudessaan kokemuksemme Skholen kanssa on ollut erittäin hyvä”, Leena avaa Skholen valintaa ja yhteistyön sujuvuutta.

Kurssin onnistumisen mittareina osaamisen parantuminen ja tiedon leviäminen

Verkkokurssilla on tärkeää olla mittareita, joilla arvioidaan sen onnistumista, sillä ne tarjoavat arvokasta palautetta kurssin tehokkuudesta ja vaikuttavuudesta. Kilpirauhasliitto käyttää mittareita muun muassa selvittääkseen, tukeeko kurssi heidän päätavoitettaan lisätä tietoa kilpirauhassairauksista. Mittareiden avulla arvioidaan, onko kurssin suorittaneilla ammattilaisilla paremmat valmiudet kohdata kilpirauhaspotilaita ja tunnistaa sairauden laaja-alaisia merkkejä. Lisäksi liitto seuraa kurssin suorittaneiden määrää ja käyttäjämäärää, jotka antavat viitteitä kurssin saamasta suosiosta ja kurssin tarpeellisuudesta.

Kilpirauhasliitto ei halua arvioida osaamista arvosanoin, vaan keskittyy tiedon jakamiseen. Leena lisää: “Opettajat vastaavat tietosisällön kysymisestä ja arvosanojen antamisesta oppilaille, me emme. Tärkeintä ei ole se, kuinka moni suorittaa kurssin loppuun ja millaisin arvosanoin, vaan se, että tietous ja ymmärrys näistä sairauksista laajenee. Kurssimateriaalia voi hyödyntää monipuolisesti ja edes yhden osion suorittaminen on meille erävoitto. Kannustamme tutustumaan vaikkapa vain pariin lyhyeen animaatioon.”

Monipuolinen oppimiskokemus tukee tiedonjakoa

Skholessa on otettu huomioon kaikki oppimistavat. Kilpirauhasliiton kurssi sisältää muun muassa tekstejä, videoita ja podcasteja, joiden avulla osallistujat voivat oppia uutta tai täydentää aiemmin oppimaansa tietoa kilpirauhas- ja lisäkilpirauhassairauksista. Kurssi toimii tietotarjottimena, josta voi helposti poimia koko kattauksen tai valita vain ne osat, joita haluaa opiskella.

Kurssin tietosisällöt pohjautuvat Kilpirauhasliiton tuottamiin aineistoihin, jotka ovat asiantuntijalääkäreiden kirjoittamia tai tarkistamia. Näissä on huomioitu myös Kilpirauhasen vajaatoiminta: Käypä hoito -suositus (Suomalainen Lääkäriseura Duodecim 2023). 

Kurssi tarjoaa myös syvällistä ymmärrystä sairauden kanssa elämisestä. Podcasteissa sairauden kanssa elävät ihmiset kertovat omista kokemuksistaan ja mukana on myös lääkärin asiantuntijaosuus. Lisäksi kurssiin sisältyy “kilpivisa”, pelillinen osio, jossa opitaan interaktiivisesti.

Kurssi on saatavilla Skhole-alustalla ja sitä jaetaan linkin kautta sekä Kilpirauhasliiton verkkosivuilla ja verkostoissa. Kurssi on toistaiseksi saatavilla ja sen suorittaminen on maksutonta.

Maksuton verkkokurssi tarjoaa tietoa kaikille helposti

Kilpirauhas- ja lisäkilpirauhassairaudet ovat yleisiä, mutta usein huonosti tunnettuja sairauksia. Kilpirauhasliitto toivoo kurssin avulla lisäävänsä osaamista ja ymmärrystä näistä sairauksista sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten keskuudessa. Kurssin monipuolinen ja luotettava sisältö tarjoaa kattavan tietopaketin, josta voi hyödyntää joko koko materiaalin tai poimia yksittäisiä osioita oman tarpeen mukaan.

Kilpirauhasliitto kannustaa kaikkia aiheesta kiinnostuneita tutustumaan kurssiin ja hyödyntämään sen tarjoamaa tietoa hyvän potilaskohtaamisen ja hoidon takaamiseksi.

Liity kurssille:

Kilpirauhas- ja lisäkilpirauhassairaudet: tietokurssi sote-alan ammattilaisille ja opiskelijoille

Kurssilla saat tietoa kilpirauhasen ja lisäkilpirauhasten sairauksista ja niiden hoitokeinoista sekä ymmärrystä näiden sairauksien sairastamisesta. Kurssin avulla voit oppia uutta tai kerrata ja täydentää jo aiemmin oppimaasi. Kurssimateriaali sisältää tekstejä, videoita ja podcasteja. Kurssimateriaaliin voi paneutua kokonaisuudessaan tai hyödyntää vain joitakin osia siitä: opettajat voivat esimerkiksi poimia tiettyjä sisältöjä opetusta tukemaan. Kurssin on tuottanut Kilpirauhasliitto ry.


Lisätietoja:

Kilpirauhasliiton toiminnan tarkoituksena on toimia valtakunnallisena kansanterveys-, potilas- ja edunvalvontajärjestönä, joka edistää kilpirauhassairauksien ja lisäkilpirauhassairauksien tunnettuutta, hoitoa ja tutkimusta sekä kilpirauhassairaiden ja lisäkilpirauhassairaiden fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia. Tavoitteena on parantaa kilpirauhas- ja lisäkilpirauhassairaiden hyvinvointia. Liittoon kuuluu 14 alueellista kilpirauhasyhdistystä. Jäsenyhdistysten ja liiton jäsenmäärä on noin 10 000.

Kilpirauhasliitto

Leena Rechardt
Viestintäkoordinaattori
leena.rechardt@kilpirauhasliitto.fi
045 788 43411

Skhole

Lauri Selenius
Customer Success Manager
lauri.selenius@skhole.fi
+358 45 11 36763

Blogin tekstin tarjoaa Skhole. Skhole on sosiaali- ja terveydenhuoltoalan verkkokoulutuspalvelu, joka kulkee mukana sekä koulutuksen järjestäjän että työntekijän matkalla. Palvelu sopii täydennyskoulutukseen niin sosiaali- ja terveydenhuoltoalan yrityksille kuin opiskelun tueksi alan opiskelijoille.